Hasta Nakil Ambulansı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastanelerde hasta taşıma hasta nakli gibi birçok hizmet bulunduran sistem ambulans hizmetidir. Ambulansların çeşitli işlevlere sahip olması gerekmektedir. Ambulansların temel amacı ise gerekli olan ilk müdahaleyi hastaya yapmak ve hastanın en kısa zamanda hastaneye ulaşmasını sağlamaktır. Çeşitli ambulans hizmetleri vardır. Bu hizmetler özel ambulans hizmetleri, hasta nakil hizmetleri, kiralık ambulans hizmetleridir. Her birinin amacı ortak olsa da birbirlerinden farklıdır.
Hasta Nakil Ambulansı Nedir?
Acil müdahale gerektirmeyen, tedavisi tamamlanmış yaralı veya hastaların nakli amacı ile kullanılan bir ambulanstır. Ambulans içerisinde en az bir tane sağlık personeli bulundurması gerekmektedir. Yani aracın içinde bir acil tıp teknisyeni ve ambulans şoföründen oluşan iki kişilik bir ekip olmalıdır. İki kişilik ekipten oluşan ambulanslar mavi şeritli hasta nakil ambulansı olarak bilinmektedir. Ambulansın içinde bir doktor, bir acil tıp teknisyeni ve ambulans şoföründen oluşan üç kişilik bir ekip de olabilir. Bu kırmızı şeritli hasta nakil ambulansı olarak bilinir. Ek olarak ambulansın içi teknik ve tıbbi olarak donanımlı olmalıdır.
Hasta Nakil Ambulansı Nakilleri Nasıl Gerçekleştirir?
Hastanın durumuna bağlı olarak nakillerin gerçekleşmesi farklılık gösterir. Kalça kırığı, bacak kırığına sahip hastalar özel vakumlu sedyeler ile nakledilir. Oksijen desteğine ihtiyaç duyan hastalar oksijen tüpleri ile nakil edilir. Bu sayede hastanın konforlu ve rahat bir şekilde nakil edilmesi amaçlanmıştır.
Hasta Nakil Ambulansları Nakilleri Nereye Yapmaktadır?
Hasta nakil araçları şehir içinde nakil yaptıkları gibi şehir dışına da nakil yapabilmektedir. Daha uzun mesafelerde ise hastanın doktorunun izni ile hava ambulansı ile de nakil mevcuttur.
-Evden eve nakil
-Evden hastaneye nakil
-Hastaneden huzurevine nakil
-Huzurevinden hastaneye nakil
-Hastaneler arası nakil
-Hastaneden eve nakil
-Hastaneler arası yoğun bakım hasta nakli
Hasta Nakil Ambulansı Nasıl Kiralanır?
Hasta nakil ambulansı birçok nakil işlemlerinde kullanılabilir. Bu nedenle de insanların sık sık hasta nakil ambulansı kiraladıkları bilinmektedir. Hasta nakil ambulansı belirli bir ücret karşılığında hem şehir içi hem şehir dışı hizmet vermektedir. Hastanelerin ambulanslarına göre ücret farklılık gösterse de ortalama bir değere sahiptir. Şehir içi ve şehir dışı ücretleri değişiklik gösterir. Şehir içinde hasta nakli için ambulans giriş ücreti 150 liradır ve kilometre başına 5 lira eklenmektedir. Şehir dışında ise ambulans giriş ücreti 150 liradır ve kilometre başına 3 lira eklenmektedir. Ek olarak ambulansı kiralarken hasta yakınına prosedür gereği birkaç imza istenir. Hasta yakınının imzasını içeren yazıda nakli gerçekleştirmesine onay verdiği yer almaktadır.
Hasta Nakil Ambulansı Kiralanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hasta nakil ambulansı seçilirken sadece maddi olarak bakılmamalıdır. Ambulansın gerekli tıbbi malzemeleri içerip içermediğine dikkat edilmelidir. Herhangi bir olumsuzluk durumunda bu durum ile baş edebilecek sağlık personelleri mevcut mu iyi bir şekilde öğrenilmelidir. Bir hasta nakil edilirken ambulansların en önemli amaçları hastanın güvenliğidir ve hastanın yakını bu durumdan emin olmadan nakil için imzaları atmamalıdır.
-Onay imzasını atmadan önce kağıtta yazan her detayı dikkatlice okuyun ve kafanıza takılan soruları görevlilere sorun.
-Görevlilere tahmini varış süresini sorun.
-Hastanız ambulansa yerleştikten sonra rahat ve güvenli olduğundan emin olun.
-Ambulans içerisinde görev alan acil tıp teknisyeni ve ambulans şoförünün acil durumlar karşısında tecrübeli olduğundan emin olun.
-Herhangi bir olumsuzluk anında sakinliğinizi korumaya çalışın ve sağlık personellerinin işini zora sokmayın.
-Hastanın hastalık türüne göre ihtiyacı olan tıbbi malzemenin ambulans içerisinde yer alıp almadığını kontrol edin.
Hasta Nakil Ambulansı Her Hastanede Bulunur mu?
Hastane nakil ambulansını bulundurmak hastanelerde farklılık gösterebilir fakat ihtiyaç durumunda en yakın hastaneden getirtilebilmektedir.