Kış Aylarında Beslenme Önerileri

Kış Aylarında Beslenme Önerileri

Kış ayının gelmesi ve mevsimlerin değişmesi ile birlikte stres, mutsuzluk ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak bağışıklık sistemimiz olumsuz etkilenmektedir. Bu dönemde kişilerin bazı besin ve vitaminlere ihtiyacı olmaktadır. Doğru ve düzenli beslenilmediği taktirde pek çok sağlık problemi de beraberinde gelmektedir. Ayrıca bu dönemde ihtiyaç duyulan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin gruplarının günlük gereksinimlere göre tüketmek sağlığımız ve kilo açısından da büyük önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bakırköy Özel Ambulans

Kış Aylarında Neler Tüketilmelidir?

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte pek çok hastalıklar da çoğalmaya başlamıştır. Bu nedenle kış mevsiminde beslenme düzeni çok önemlidir. Buna göre kış aylarında beslenme önerileri şu şekildedir:

– Her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de güne kahvaltı ile başlanması gerekir. Ayrıca ara öğünlerde badem, fındık veya mandalina gibi meyvelerin tüketilmesi çok önemlidir. Kış mevsiminde haftada 2 kez balık ve 1 kez kuru baklagil tüketmek insan vücudunun daha dinç ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

– Kış mevsiminde kırmızı et ve yumurta gibi protein değeri yüksek besinler tüketilmelidir.

– Kuru baklagiller önemli bitkisel protein kaynağı olup çinko, demir ve selenyum içermektedir. Ayrıca fındık, ceviz ve badem de magnezyum, çinko ve selenyum kaynağı olmaktadır. Bu sebeple bu besinler kış mevsiminde muhakkak tüketilmelidir.

– Havuç ve bal kabağı gibi A vitamini yüksek besinler tüketilmelidir.

– Posa içeriği yüksek meyve sebze kullanımı da çok önemlidir. Özellikle meyve ve sebzeler bağışıklık sistemin korunmasında oldukça etkili besinlerdir.

– Kış mevsiminde beslenme düzenine muhakkak zerdeçal, kekik ve karabiber yemeklere ve çaylara da eklenmelidir.

 Kış Mevsiminde Su İçmenin Önemi

Su her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de çok önemlidir. Havaların soğuması ile birlikte pek çok kişi sıcak içeceklere yönelmektedir. Fakat su tüketimi insan sağlığında büyük önem taşımaktadır. Özellikle çay ve kahveler suyun yerini asla tutmamaktadır. Bu nedenle vücutta su atımına sebep olması nedeniyle su tüketiminin arttırılması gerekir.

Su tüketimi günde en az 1.5 litre olması gerekir. Suyun her mevsimde insan sağlığı açısından da önemli olduğu asla unutulmamalıdır. Bu nedenle beslenme tüketiminde kişiler en az 1.5 litre su içmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Özel Ambulans Ankara

 Kış Mevsiminde Lifli Gıdaların Önemi

Lif içeriği yüksek besinler kişilerde kabızlığı önlemekte ve pek çok hastalığın önüne geçmektedir. Bağışıklık sistemini güçlü tutan lifli gıdalar kan şekerini de kontrolünü sağlar ve uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde günde ortalama 30 gram kadar lifli besinler tüketilmelidir. Lifli gıdaların tüketimini arttırmak için beslenmede mevsimindeki sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere yer verilmesi gerekir.

 Kış Mevsiminde Probiyotik Tüketiminin Önemi

Bağırsaklar ile bağışıklık sistemi doğrudan ilişkilidir. Özellikle kış aylarında metabolizma yavaşlamakta ve sindirim problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple probiyotik yönden güçlü besinler tüketmek gerekir.

 Probiyotik yoğurt, kefir ve ev turşusu gibi besinlerde bulunmaktadır. Bu besinlere günlük tüketimde taze bir şekilde yer vermek gerekir. Böylece kış mevsiminde sıklıkla görülen hastalıkların önüne geçilir ve sindirim problemleri önlenebilir.

144
Whatsapp
Asrın Ambulans
Asrın Ambulans
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara