Özel Ambulans Nedir? Özel Ambulans Servisi nedir? sorularını yanıtlamak ve Özel Ambulans Servislerinin hangi şartlarda hizmet verdiğini hangi standartları sağlaması gerektiğini anlatmak için sizlere bu yazımızı hazırladık.
Özel Ambulans Nedir?
Özel Ambulanslar T.C Sağlık Bakanlığı Tarafından denetlenir ve ruhsatlandırılır. Özel Ambulanslar işleyişte ve denetimde Sağlık Bakanlığına bağlıdır.
Özel Ambulans Servisleri T.C Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine yeterlilikleri sağlayarak başvuruda bulunur. Ardından Özel Ambulans Servisi için Ambulans Servisi Uygunluk Belgesi (Ruhsatı) alırlar.
Özel Ambulans Servisi Uygunluk Belgesi Nedir?
Özel Ambulans Servisi Uygunluk Belgesi; Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/04/20120410-3.htm belirtilen çağrı merkezi, personel, ambulans tipi ve sayısı, altyapı, üst yapı gibi istenen özellikleri sağlayan Özel Ambulans Firmalarına verilen çalışma ruhsatıdır. Özel Ambulanslar; Özel Ambulans Servisi Uygunluk Belgesini almak için Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtilen hususları yerine getirmek zorundadır.
Özel Ambulans Servisi Uygunluk Belgesi dışında her ambulansın yine Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş bir Özel Ambulans Uygunluk Belgesi olmak zorundadır.
Özel Ambulans Uygunluk Belgesi Nedir?
Özel Ambulans Uygunluk Belgesi; Özel Ambulansın tipine göre verilir.
Acil Yardım Ambulansı, Hasta Nakil Ambulansı, Özel Donanımlı Ambulans gibi ambulanslarda bulunması gereken donanım, ilaç, malzeme ve teknik özelliklerin denetlenmesi sonucunda verilir.
Yalnızca İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından denetlenerek uygun bulunması halinde Özel Ambulanslara verilen Çalışma Uygunluk Belgesidir.
Ancak bu belgeye sahip olmayan araçlar Özel Ambulans olarak değerlendirilemez ve Özel Ambulans Hizmeti veremez.
Özel Ambulans Uygunluk Belgesi dışında her özel ambulans servisinde çalışan sürücü, acil tıp teknisyeni, paramedik, anestezi teknikeri, hemşire, doktor gibi sağlık personellerinin adlına düzenlenmiş olan Ambulans Personeli Çalışma Uygunluk Belgesi olmak zorundadır.
Ambulans Servisi Personeli Çalışma Uygunluk Belgesi Nedir?https://dosyaism.saglik.gov.tr/Eklenti/23172/0/perkimlikkartornpdf.pdf Ambulans Servisi Personeli Çalışma Uygunluk Belgesi, çalışılacak özel ambulans veya özel ambulans servisi birimine göre ilgili personelin yeterli eğitimi aldığına dair belgelerin ve diğer özlük belgelerinin ilgili İl Sağlık Müdürlüğünün Acil Sağlık Hizmetleri Birimine başvuruda bulunularak onaylandıktan sonra alınan çalışma izin belgesidir. Buna göre Ambulans Servisi Personeli Çalışma Uygunluk Belgesi bulunmayan kişiler özel ambulanslar veya özel ambulans servislerinde çalışması kesinlikle yasaktır.
Özel Ambulans ve özel ambulans servisleri yıl içinde asgari ikişer defa olmak üzere İlgili İl Sağlık Müdürlüklerinin Acil Sağlık Hizmetleri Denetim birimi ve ilgili İlçe Sağlık Müdürlüklerinin Özel Sağlık Hizmetleri Denetim birimi tarafından denetimleri gerçekleştirilmektedir. Çünkü Sağlık Bakanlığı Özel Ambulans Hizmetlerini her zaman halkın en iyi şekilde yararlanabileceği şekle getirmek ister. https://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/ash/belge/acil_yardim_denetim_formu.pdf
Özel Ambulanslar TSE EK-C Belgesine sahip olmak zorundadır.https://www.tse.org.tr/ambulans-uygunluk/
TSE EK-C Belgesi Nedir? TSE EK-C Belgesi; Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtildiği üzere özel ambulansların gerekli teknik özellikleri sağlayıp sağlamadıklarını tespit etmek ve eksiklikleri gidermek amacı ile TSE Araç Kontrol Merkezleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda TSE onaylı olarak verilen TS EN 1789 EK-C Ambulans Uygunluk Belgesidir. EK-C Belgesi bulunmasına rağmen Sağlık Bakanlığından da ayrıca onay alınması gerekmektedir.
Özel Ambulans ihtiyaçlarınız için lütfen bizimle iletişime geçin.