Vitaminler, kas ve iskelet sağlığı, organların işlevini eksiksiz yerine getirmesini sağlayan yapı taşlarıdır. Her birinin tartışılmaz yararları bulunmakta olup pek çoğunu vücut üretebilmektedir. Bazen vitamin eksikliği gelişmekte ve takviye edilmesi sağlanmaktadır.
Vitaminler Ne İşe Yarar?
Vitaminler her yaştan insan için gerekli ölçüde alınması gerekmektedir. Vitamin rehberi kayıtlarında bulunan B grubu vitaminler yüksek işlevli vitaminlerdir.
-B1 vitamini, Tiamin olarak da bilinmektedir.
-Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Vücuda enerji sağlayan besin öğelerini çevirmektedir.
-Kasları güçlendirmektedir.
-Sinir- sindirim sistemi fonksiyonlarının dengesini sağlamaktadır.
-Bulunduğu besinler; Keten tohumu, et-tavuk, maya, kırmızı mercimek, yulaf olarak bilinmektedir.
Her gün kadınlara 0,8 mg erkeklerin 1 mg alması yeterli görülmektedir.
İlginizi Çekebilir: Kiralık Ambulans
B2 Vitamini
B2 (Riboflavin) olarak bilinen bu vitamin türü de; badem, maya, sakatatlar, yoğurt, yumurta, eski kaşar peyniri ve çökelekte bulunmaktadır. Yararları;
-Cilt sağlığı ve göz sağlığını korumaktadır.
-Sinir sisteminin düzenli çalışmasını desteklemektedir.
-Yağ, karbonhidrat ve protein metabolizması üzerinde büyük görevler taşımaktadır.
-B2 vitamini, kadınlara günde 1,1 mg, erkeklere 1,3 mg olarak önerilmektedir.
B3 (Niasin) Vitamini,
Bulunduğu besin kaynakları; tavuk, hindi, kırmızı et, maya, yer fıstığı, ay çekirdeği, palamut balığı ve zargana balığında bulunmaktadır. Hamsi ve alabalık ve buğday kepeği B3 vitamininden zengindir. Faydaları;
-Kolesterol ve trigliserit dengesini destekleyerek yüksek kan basıncının düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
-Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.
-İyi kolesterol HDL düzeyini artırarak kalp riskini önlemektedir.
-B3 vitamini, kadınlara günde, 13,2 mg erkeklere ise 16,5 mg alınması önerilmektedir.
B6 Vitamini
Bulunan besinler, sarımsak, buğday kepeği, sakatatlar, patates, buğday rüşeymi, susam, antep fıstığı, maya ve beyaz et olarak bilinmektedir. Faydaları;
-Besinler sayesinde alınan karbonhidrat ve proteini enerjiye çevirmesi,
-Hemoglobin oluşumuna destek olarak vücuda oksijen taşımaktadır.
-B6 vitamini kadınlara günde, 1,2 mg erkeklere 1,4 mg önerilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Kış Ayları İçin Beslenme Önerileri
B9 (Folik Asit) Vitamini
Yer fıstığı, buğday rüşeymi, yeşil- kırmızı mercimek, tere, marul, nane, maydanoz, ıspanak ve tüm koyu yeşil yapraklılarda bulunmaktadır. Brokoli ve turp da folik asit kaynaklarıdır. Faydaları;
-Kan hücrelerinin yapımına yardımcı olmaktadır.
-Omurilikte gelişebilecek doğum kusurlarını önleyerek bebek gelişimi sağlamak,
-Zihinsel fonksiyonların devamında etkili rol üstlenmektedir.
-Kalp hastalıkları riskini azaltmada önemli bir işlev üstlenmektedir.
Hamilelik düşünen kadınlara korunmayı bıraktıklarından hamileliğinin 12. Haftasına kadar günde 0,4 mg folik asit takviyesi önerilmektedir. Ayrıca hem kadınlar hem erkekler için günde 0,2 mg folik asit takviyesi önerilmektedir.
B12 Vitamini
Kırmızı et, balık, tavuk, karaciğer ve tüm sakatatlarda bulunmaktadır. Süt ürünleri ve tüm hayvansal gıdalarda B12 vitamini bulunmaktadır. Faydaları;
-Sinir sitemini koruma,
-Kan hücrelerinin oluşmasını desteklemek,
-Folik asit gereksiniminde,
-Kalp hastalıklarının risklerini azaltmak,
-Sinir hastalıkları ve kanserden korumakta büyük önem taşımaktadır.
-Kadınlara ve erkeklere günde 1,5 mg almaları tavsiye edilmektedir.
C Vitamini
Turunçgiller, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, kuş burunu, domates, kırmızı yeşilbiber, patates ve karnabahar da bulunmaktadır. Faydaları;
-Cilt, kemik ve kıkırdak sağlığını korumaktadır.
-Cilt sorunlarına karşı destek vermektedir.
-Hücre yapısını desteklemektedir.
-Yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır.
-Demir emilimini hızlandırarak eksiklik semptomlarını önlemektedir.
-Güçlü bir antioksidan olarak koruma sağlamaktadır.
C vitamini kadınlar için 75, erkekler için ise 90 mg önerilmektedir. Sigara içenlerin içmeyenlerden daha yüksek oranda C vitamini alması önerilmektedir. Hamile ve emziren anneler için de C vitamin miktarının artırılması önerilmektedir.
D Vitamini
Kırmızı et, yağlı balık, güneş ışığı, yumurta ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Faydaları;
-Kalsiyum emilimi artırımı,
-Kas ve sinir sağlığının korunması,
-Bağışıklık sisteminin korunması,
-Kemik gelişimi desteği sağlamasıdır.
Kadınlara ve erkeklere her gün 800 ile 1000 ünite arasında D vitamini almaları önerilmektedir. Hamileler için daha fazlası gerekmektedir.