Kış Aylarında Beslenme

Kış Aylarında Beslenme

Kasım 6, 2022 by Asrın Ambulans
elma-1200x675.jpg

Kış aylarında beslenme ​​​​​havaların soğuması ile beraber değişiklikleri de meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra genel olarak şekerli ve yağlı gıdaların tüketimi artmaktadır. Kış mevsiminde kapalı ortamlar içerisinde daha fazla zaman geçirilmekte olup, fiziksel aktivitenin azaldığı herkes tarafından bilinmektedir. Bu durum televizyon başında çok vakit geçirilmesine ve gıdaların atıştırılmasına da neden olmaktadır. Bu gibi nedenlerden ötürü vücut ağırlığında istenmeyen farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Kış aylarında dengeli ve yeterli beslenmek, sağlığın korunması bakımından önem taşır. Özel ambulans hakkında detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

 Kış Mevsiminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kış mevsiminin gelmesi ile beraber havaların soğuması durumunda kapalı ortamlarda daha fazla zaman harcandığı belirtilebilir. Bunun yanı sıra bu durum hareket aralığının kısıtlanmasına da neden olmaktadır. Kış aylarında soğuyan hava ile beraber en fazla korkulan ve çok sık görülen soğuk algınlığı, grip türü hastalıklara yakalanma riski artmaktadır.

Bu rahatsızlıklara yakalanmamak adına bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve korunmasının en önemli yolu, beslenmedir. Kış aylarındaki meyve ve sebzelerden dengeli, yeteri kadar faydalanıldığı zaman, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelinebilmektedir.

 Kış Aylarında Meyve ve Sebze Tüketmek

Meyve ve sebze tüketmek, sağlık açısından oldukça önemlidir. Bununla beraber meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek, daha fazla fayda sağlayacaktır. Mevsimine ait olan meyve ve sebze, bireyin bağışıklığını güçlendirecek ve hastalıklara karşı koruyacaktır.

Kış mevsiminde beslenme

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına; greyfurt, mandalina, portakal gibi C vitamini bakımından zengin turunçgiller, nar, ayva, elma gibi mevsimindeki meyveler; karnabahar, lahana, ıspanak, pazı, Brüksel lahanası, pırasa, kereviz gibi sebzeleri bol bol tüketmek önemlidir.

 Kış Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Diğer Besinler

Her daim olduğu gibi kış mevsiminde de güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerekmektedir. Bununla birlikte ara öğünlerde fındık, badem gibi kuruyemişler, mandalina, portakal gibi meyve türleri tercih edilmelidir. Hafta içerisinde iki defa balık ve bir defa kurubaklagil çeşitlerinden tüketerek, vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.

Yumurta, kırmızı et gibi hayvansal gıdalar demir, çinko ve protein açısından oldukça zengindir. Balık ise selenyum açısından çok zengin bir kaynaktır. Haftada minimum bir gün balık tüketilmelidir.

Soğan ve sarımsak içerdiği antiviral ve antimikrobiyal etki ile halk içerisinde bilindiği üzere antibiyotik etkiye sahiptir. Bu yüzden kış mevsiminde bolca tüketilmeli önerilmektedir.

Toplumda bilhassa kış aylarında beslenme konusunda çok tüketilen kurubaklagiller, çok mühim bitkisel protein kaynaklarıdır. Bununla beraber demir, selenyum, çinko içermektedirler. Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar çinko, selenyum, magnezyum gibi bileşenlerden çok zengindir. Bunun dışında balkabağı ve havuç A vitamini öncüsü olarak bilinen beta karoten tarafından çok zengindir.

Bağışıklık sistemi konusunda etkisi bulunan n-3 yağ asidi bakımından çok zengin olan balık tüketimi haftada minimum 1 defa tavsiye edilmektedir. Bununla beraber iyi kalite protein kaynağı olarak bilinen balığın tok tutması özelliği kilo kontrolünde de etkili olacaktır. Bu konuda pişirme şekline dikkat etmek çok mühimdir. Kızartmanın yerine buğlama veya ızgara olarak tüketilmesi önemlidir.

Protein ve yeşil ağırlıklı beslenme size önemli avantaj sağlayacaktır.

​​​​​​Kış Mevsiminde Bol Su Tüketmek

Havaların soğumasıyla beraber susama konusunda azalma ortaya çıkar. Ancak yeteri kadar sıvı almak, vücutta oluşan toksinlerin atılması konusunda, ödemelerin önlenmesinde, vücut ısısının dengelenmesinde, vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde ve vücuttaki birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde oldukça önemli anlamda rol oynar.

Susama hissi geldiği zaman insan vücudunun çoktan su kaybetmiş olması mümkündür. Bunda ötürü su içmek adına susamayı beklememek gerekir. Gün içerisinde kilogram başı 30 mililitre su gerekir. Yani 60 kilograma sahip bir birey adına 60×30=1800 mililitre su gereklidir.



Daha İyi Bir, Hayat İçin





Daha İyi Bir Hayat İçin






Dijitalist Marketing 2021. Tüm hakları saklıdır.



Bütün hakları saklıdır. 2021 Dijitalist Marketing



2021 Dijitalist Marketing

Şimdi Ara